“DSİ su tahsisini adil ve bilimsel temelde yine düzenlemeli”

Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon Yönetimi (MASKİ), Saruhanlı ilçesinde ziraî üretimi etkileyen su krizine dikkat çekmek ve tahlil tekliflerini ele almak maksadıyla ziraat odaları, sulama kooperatifleri ve çiftçilerle bir ortaya geldi.

 

MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı’nın da katıldığı toplantıda, 1980 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) ile İzmir Belediyesi ortasında imzalanan su tahsis protokolünün günümüz şartlarına uygun biçimde yine düzenlenmesi gerektiği vurgulandı. Artan kuraklık, yer altı su düzeylerindeki düşüş ve denetimsiz su tüketiminin gündeme geldiği buluşmada, bölgedeki üreticilerin yaşadığı zahmetler ve tahlil beklentileri lisana getirildi.

 

Saruhanlı İlçesi’ne bağlı Nuriye Mahallesi’nde, gerçekleştirilen toplantıya, MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı, MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Özgür Avşar, Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Nuriye Sulama Kooperatifi Kurucu Ortağı ve Köy-Koop Merkez Birliği Temsilcisi Nurettin Dingaz, Nuriye Sulama Kooperatifi Başkanı Ünal Tosun, Lütfiye Sulama Kooperatifi Lideri Şenol Göktaş, mahalle muhtarları, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

 

“Ne kadar su verildiğinin denetimi yapılmalı”

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, 45 yıl evvel Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile İzmir Belediyesi ortasında imzalanan protokole değinerek, “1980 yılında çıkmış bu karar üzerinde çok fazla görüşmeler yaptık. Ama çıkan kanunu geri alamıyoruz. Bu işin tahlil noktasında değerli olan muahede ile verilen suyun takibini yapabilmektir. Biz çiftçiler olarak verilen suyun denetim edilmesini talep ediyoruz. Yapılan denetimler sonrasında da gerekli yerlere bilgilerin verilmesini istiyoruz” dedi.

 

“Eşit bir biçimde paylaşım yapılmasını istiyoruz”

Nuriye Sulama Kooperatifi Kurucu Ortağı ve Köy-Koop Merkez Birliği Temsilcisi Nurettin Dingaz ise “Herkesin de bildiği üzere yer altı sularımız, gün geçtikçe çekilmekte. Çocukluk yıllarımızda 7 metrelerden su çıkarıyorduk. Şuan ise 130 metre 140 metrelerden suyu çıkaramıyoruz. Biz üreticiler olarak 1980 yılındaki protokol çerçevesinde ne kadar su veriliyor, kaç metreden su çıkarılıyor hususları hakkında bilgiler almak istiyoruz. 45 yıldır iki mahallemizin üreticilerine hiç yardım edilmiyor. Suya kentlerin de gereksinimi var bunun da farkındayız, fakat biz çiftçilerin de çok gereksinimi var. Yetkililerin bu hususta eşit bir formda paylaşım yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

 

“Kuyularımızın su düzeyleri gün geçtikçe çekilmekte”

Nuriye Sulama Kooperatifi Başkanı Ünal Tosun, “Belediyelerin insanlara su sağlamak üzere bir vazifesi var. Bizim de kooperatif olarak çiftçilere su sağlamak üzere misyonumuz var. Maalesef şu an kuyularımızın su düzeyleri gün geçtikçe çekilmekte. Yeni kuyu açmak için maalesef maliyetler çok yüksek, çiftçimizin de durumu belirli. Biz çiftçiler olarak bir tahlil istiyoruz. Sulama için yeni tesisler kurulmasını talep ediyoruz. İnsan hayatında su gerekli evet, fakat tarım olmazsa da insan olmaz. Tarımın da suya muhtaçlığı var. Çiftçinin üretmesi için suya muhtaçlığı var. Bu nedenle 45 yıl evvel yapılan bu protokolün DSİ tarafından tekrar gözden geçirilip yenilenmesini talep ediyoruz. Zira o zamanki nüfus ve tarım alanları ile günümüzün kuralları birebir değil” diye konuştu.

 

“Saruhanlı Ovası önemli zahmetler yaşıyor”

Lütfiye Sulama Kooperatifi Başkanı Şenol Göktaş ise “Su kahrı genel olarak bütün Saruhanlı Ovası’na önemli kasvetler veriyor. Bizim kuyularımız 150 metre, şu an askıda kalan birçok kuyum var. Çiftçilerin kimseyle müsabakaya gücü yetmez. Her geçen gün suyumuz azalıyor. Salihli Barajı’ndan istediğimiz suyu alabilirsek bizim kuyulara muhtaçlığımız kalmayacak. Fakat Salihli Barajı’nda da gereğince su yok. Bu durumda oradan da su alamıyoruz. Yetkililerin bu mevzuda bir tahlil bulması gerekiyor” dedi.

 

“Barajdan su gelirse sondajlara ihtiyacımız kalmayacak”

Nuriye Mahallesi üreticilerinden Gafur Ertürk de “45 yıl evvel bizlere bu kadar su lazım değildi. Taban suları yüksekti. Bu kadar sulama gereksinimi bile duymuyorduk. Yılda birkaç defa suladığımızda eserlerimiz oluyordu. Şu an haftayı geçiremiyoruz. Bir hafta sonra eserlerimiz tekrar su istiyor. Zira tabanda su yok. Toprak yarım metre, bir metre aşağıdan kuru çıkıyor. Su kullanımının çok âlâ paylaşılması ve bu bahiste bizlere dayanak olunması gerekiyor. En azından Salihli’den gelen kanalın da kapalı sistemle gelmesi gerekiyor. Şayet bu su bizlere ulaştırılırsa bizim zati sondajlara muhtaçlığımız kalmayacak. Lakin şu an su olmadığı için çiftçiler sondajlarla su temin etmek zorunda. Yetkililerin sesimizi duymasını, problemlerimizin tahlili noktasında adımlar atmasını istiyoruz” biçiminde konuştu.

 

“Su kriziyle karşı karşıyayız”

Ziraat odaları, kooperatifler ve çiftçilerle kıymetlendirme yapmak için bir ortaya geldiklerini belirten MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı ise tüm Türkiye’nin olduğu üzere Manisa’nın da önemli bir su kriziyle karşı karşıya olduğunu söz etti. Postacı, “Manisa, bereketli ovaları, üretken çiftçisi ve güçlü tarım altyapısıyla ülkemizin stratejik üretim merkezlerinden biridir. Lakin global iklim krizinin tesirleriyle birlikte azalan yağış ölçüsü, yer altı su düzeylerinde önemli düşüşlere yol açmakta; sondaj derinlikleri 300 metrelere kadar inmektedir. Bu faktörler, tüm dünyada olduğu üzere Manisa’mızda da su kaynakları konusunda telaş yaratmaktadır. Yeraltı su düzeylerimiz her geçen yıl azalmakta ve yüzey sularımız kuraklığın tesiriyle yetersiz kalmaktadır. Bu durum, çiftçilerimizin tarlalarını sulamasını zorlaştırmakta ve hem kırsal hem de kentsel alanlarda suya erişimi giderek güçleştirmektedir” dedi.

 

“Su kaynakları adil bir formda yönetilmeli”

Postacı, “Bilindiği üzere, 45 yıl evvel Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile İzmir Belediyesi ortasında imzalanan bir protokol bulunmaktadır. Bu protokol çerçevesinde, Manisa sonları içindeki Göksu ve Sarıkız kaynaklarından yıllık toplam 108 milyon metreküp su, İzmir’e tahsis edilmiştir. O periyodun şartlarında hazırlanan bu protokolün, günümüzün değişen muhtaçlıklarını tam olarak karşılamadığı görülmektedir. İzmir, bizim değerli bir komşumuz ve kardeş kentimizdir. Tıpkı coğrafyanın ve ortak iklimin insanları olarak iş birliğine büyük değer veriyoruz. Lakin, sürdürülebilir bir gelecek için su kaynaklarının adil bir formda yönetilmesi gerektiğine de inanıyoruz. Zira bugünün Manisa’sı, 45 yıl öncesine kıyasla nüfusu artan, endüstrisi gelişen, altyapısı büyüyen ve yüzde 98 oranında içme suyunu yeraltı kaynaklarından sağlayan bir kenttir. Bu nedenle mevcut tahsis planlarının birebir formda sürdürülmesi, hem çevresel sürdürülebilirlik hem de ekonomik kalkınma açısından önemli zorluklar doğurmaktadır. Bölgemizde içme ve kullanma suyu hedefiyle geçmiş yıllarda açılmış birçok kuyunun kuraklık nedeniyle verimsiz hale geldiği ve yeni sondaj çalışmalarına muhtaçlık duyulduğu açıkça ortadadır. Bölgedeki ziraî sulama yapan çiftçilerimiz ve kurumlarımız bu durumdan direkt etkilenmekte, önemli mağduriyetler yaşamaktadır” diye konuştu.

 

“İki kentimizin menfaati için su tahsisi tekrar değerlendirilmeli”

Talat Postacı, “Bugüne kadar farklı tarihlerde kurum ve kuruluşlar ortasında çeşitli toplantılar yapılmış olsa da bu sorunun mahallî yaklaşımlarla değil, yeraltı su kaynaklarının idaresinden sorumlu olan Devlet Su İşleri tarafından ele alınması gerektiği açıktır. Manisa’nın tüm su muhtaçlıkları dikkate alındığında, 1980 tarihli protokolün günümüz gereksinimlerine nazaran tekrar düzenlenmesi artık zorunludur. Bugün Manisa olarak, artan su gereksinimimiz nedeniyle kendi kaynaklarımızın uzun vadeli kullanımı konusunda kimi zorluklarla karşı karşıyayız. Mevcut su tahsisinin günümüz şartlarına nazaran yine değerlendirilmesinin, her iki kentimizin de menfaatine olacağına inanıyoruz. Bu doğrultuda, Manisa’nın içme ve kullanma suyu gereksinimi ile ziraî sulama hakkını gözeten, bilimsel temellere dayanan adil ve hakkaniyetli yeni bir Devlet Su İşleri protokol çalışmasının başlatılmasını talep ediyoruz. Tahsis edilen debi ölçülerinin gözden geçirilerek Manisa’ya da hisse ayrılması, hem adil hem de yaşamsal bir ihtiyaçtır” dedi.

 

Çözüm Odaklı Bir İş Birliği Vurgusu

Bu mevzuyu bir tenkit yahut ayrışma maksadı gütmeden, büsbütün tahlil odaklı bir iş birliği daveti olarak ilettiklerini vurgulayan Postacı “Manisa’nın tüm paydaşları; halkı, sanayicisi, çiftçisi ve dinamikleriyle birlikte, bu tahsis planlarının adil ve aktüel bir yapıya kavuşturulmasını beklemektedir. Unutulmamaktadır ki ziraî üretimin kalbi olan bu topraklarda su, yalnızca bir kaynak değil, hayatın temelidir” biçiminde konuştu.

 

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir