Kurban Bayramının en heyecanla beklenen anlarından biri, bayram sabahı kesilen kurbanın etinin sofraya geliş sürecidir. Fakat kurbanlık etin lezzetli ve sağlıklı olması, yalnızca kesitle değil, yanlışsız pişirme yöntemleriyle de direkt ilgilidir. Pekala kurban eti çabucak pişirilmeli mi? Marine etmeli mi? Kavurma mı, haşlama mı tercih edilmeli? İşte en çok merak edilenler ve gerçek bilinen yanlışlar…
Kurban eti çabucak pişirilir mi?
Kurban eti kesildikten sonra en az 12-24 saat dinlendirilmelidir. Taze kesilmiş etin kas yapısı serttir ve bu haliyle pişirildiğinde lastik üzere çiğnemesi sıkıntı bir dokuya sahip olur. Etin dinlenmesiyle birlikte hem lifleri yumuşar hem de lezzeti daha istikrarlı hale gelir. Ancak bu demek değildir ki çabucak et kesilip yapılmamalı. Çok büyük porsiyonlar halinde olmayacak formda eti kavurarak o günün rahmetini ve lezzetini ortaya koyabilirsiniz.
En lezzetli kurban kavurması nasıl yapılır?
Bayram sabahlarının klasiği kavurma, kolay ancak itina isteyen bir yemektir. Et, kendi yağıyla birlikte kısık ateşte, uzun müddette pişirilmelidir. Baharat olarak yalnızca tuz, pişmeye yakın eklenmelidir. Erken eklenen tuz, etin sertleşmesine neden olur. İsteğe nazaran biraz karabiber ve kekik son dokunuş olabilir.
Kurban eti marine edilmeli mi?
Etin daha yumuşak ve aromalı olması için, bilhassa ızgara yahut fırın yemekleri yapılacaksa marine edilmesi önerilir. Zeytinyağı, yoğurt, sarımsak ve isteğe nazaran soğan suyu ile hazırlanan doğal marineler, etin hem lezzetini hem de yumuşaklığını artırır. Marine mühleti en az 2-3 saat, tercihen 1 gece olmalıdır.
Fırında ve haşlama yollarıyla et pişirmenin püf noktaları
Fırında pişirme: Dinlenmiş eti, sebzeler ve baharatlarla birlikte yağlı kağıda yahut fırın torbasına sararak düşük ısıda (160-180°C) uzun müddette pişirmek etin lokum üzere olmasını sağlar.
Haşlama yöntemi: Kemikli kesimler için ülküdür. Etin üzerini geçecek kadar su ve biraz tuz ekleyip, kaynama başladıktan sonra altını kısıp ağır ağır pişirmek önerilir. Suya lezzet katmak için defne yaprağı, tane karabiber ve bir diş sarımsak kullanılabilir.
Et pişirirken en sık yapılan kusurlar;
-
Taze eti çabucak pişirmek
-
Eti yüksek ateşte yakmak
-
Tuz ve baharatları pişirme başında eklemek
-
Marine mühletine dikkat etmemek
-
Çok fazla suyla kavurma yapmak
Etin lezzeti sabırda saklı
Kurbanlık eti lezzetli ve sağlıklı halde pişirmek için en kıymetli faktör zaman ve dikkat. Her prosedürün kendine has püf noktaları var ve bu noktaları yanlışsız uyguladığınızda sofralarınız şölene dönüşebilir. Kurban Bayramı’nın rahmetini sevdiklerinizle paylaşırken, etin en hoş haline ulaşmak sizin elinizde.